Založ si blog

Vážené vedenie VšZP, “rodinkárstvo” nevadí. Zvykli sme si. Ale so 100 miliónovou injekciou od vlády, teda z našich daní … prosím už žiadne škrty pre pacientov a personál. 

Len si to predstavte, že máte veľkú spoločnosť (nemusíte byť jej majiteľ, stačí konateľ, člen predstavenstva). Posledné roky sa chválite, že ste hospodárili so ziskom. V roku 2018 dokonca rekordných 89 000 000 €. A najväčšie čaro toho všetkého je, že ste preto nemuseli urobiť ani jeden dobrý obchod. Zisk ste dosiahli z peňazí, ktoré ste ušetrili na zdravotnej starostlivosti určenej tým, ktorí vám tie peniaze poslali. Niekto by si možno povedal, že je až trápne sa takým chváliť.  
Áno, reč je o VšZP. De facto to môže navádzať dojem, že štátna poisťovňa zle plánovala výdavky na poskytovanie zdravotníckej a lekárenskej starostlivosti. Niektorí pacienti zjavne nedostali maximum, aké by povolovali limity jeho poisťovne. Na Slovensku máme úroveň odvrátiteľnej úmrtnosti na úrovni 168 úmrtí na 100 tisíc obyvateľov. Je to viac ako dvojnásobok priemeru krajín EU15. Tvrdiť, že už nebolo kde finančne pomôcť, sa asi nedá. (odkaz 1)
Ale vrátim sa späť. Ste teda spoločnosť, ktorá funguje z povinných príspevkov obyvateľov. Nemusíte nič vyrábať, ani moc bojovať v rámci veľkého konkurenčného trhu. Stačí správne manažovať rozdeľovanie vyzbieraných prostriedkov. Snažiť sa teda každoročne šetriť na lekároch, zdravotníckom, lekárenskom alebo inom personále, ktorý sa stará o zdravie pacientov by nebolo fair play. Zvlášť keď z prostriedkov od občanov si zvládate pokrývať aj réžiu vlastných reprezentatívnych kancelárskych priestorov, vozového parku, rozsiahlého aparátu asistentov a samozrejme štedré odmeny pre vrcholový manažment. (odkaz 2)
Všetci sme boli u lekára. 
V štátnej nemocnici. Vieme ako to tam vyzerá. Všetci vieme, že nie je priestor niekde uberať. Ani na materiálnotechnickom vybavení, ani na ohodnotení personálu, na ktorejkoľvek úrovni. Slovami bývalej ministerky Kalavskej, “zdravotníctvo je starý tanker”. (odkaz 3) 
Ale vedenie štátnej poisťovne to vidí inak. A uberá každoročne. Komu? Pacientom a tým, ktorí sa o pacientov starajú na rôznych úrovniach. 
rok 2016 
edennik.sk: “Najviac chce poisťovňa obmedziť výdavky na liekoch – takmer 40 miliónov eur budúci rok.” (odkaz 4)
rok 2017 
TOPKY: “VšZP chce šetriť na liekoch, zdravotníckych pomôckach a preplácaní starostlivosti” (odkaz 5)
TA3: “Reumatici a pacienti trpiaci artrózou si za roztoky kyseliny hyalurónovej priplatia za injekcie. “(odkaz 6)
rok 2018 
PRAVDA: “VšZP stláča ceny za ortopedické pomôcky.” (odkaz 7)
PRAVDA: “Poisťovňa od októbra nebude uhrádzať plnú sumu moderného originálu, ktorý sa používa na biologickú liečbu Crohnovej choroby.” (odkaz 8)
rok 2019: 
HN: “Niektorí pacienti si môžu za lieky priplatiť.” (odkaz 9)
TA3: “Pacienti si za liečbu výrazne priplatia.” (odkaz 10)
rok 2020: 
parlamentnelisty.sk: “Štátna zdravotná poisťovňa ušetrila na revíznych kontrolách vyše 74 miliónov eur.” (odkaz 11)
TERAZ.SK: “Aktuálne znenie návrhu dodatkov k zmluvám o poskytovaní a úhrade lekárenskej starostlivosti navrhované VšZP má podľa ortopedických technikov znamenať výrazné zdraženie takmer všetkých ortopedických pomôcok.” (odkaz 12)
Ale už by tomu mal byť dúfajme koniec. To, čo si vedenie VšZP želalo už od roku 2016 sa naplnilo. Štát doprial všeobecnej zdravotnej poisťovni štedrú finančnú injekciu. 100 000 000 €. Zvyšné dve neštátne poisťovne vyjadrili nespokojnosť nad nerovnomerným prístupom štátu k všetkým poistencom. Čo na to štát? Nič, ide sa ďalej. 
Čo si z toho odnáša pacient, poistenec VšZP? 
Zrejme iba falošný pocit dočasného víťazstva nad obdobnými článkami. Každý by si asi povedal, fajn sú v zisku, teraz dostali závratnú sumu 100 miliónov eur. Tak snaď už mi nikto nebude siahať na kvalitu starostlivosti o moje zdravie. Uvidíme. Môj prvý blog z 23.auguta sa venoval tomu, ako chce VšZP opäť, ako každý rok, priškrtiť ortopedický sektor. (odkaz 13)
Od tej doby ostalo akosi ticho, hľadal som a dočítal som sa, že VšZP si “vybavila” ďalší čas na rokovanie, s ortopedickými technikmi podpísali memorandum, podľa ktorého do konca tohto roka nastavia nové podmienky pre udržanie trhu a starostlivosti o pacientov. 
(odkaz 14)
Situácia sa mení. Už sa vyjednávači poisťovne nemôžu tváriť, že potrebujú šetriť. Ich zisk za posledné tri roky predstavuje spolu viac ako 133 000 000 € a k tomu teraz predčasný “Ježisko” v podobe ďalších 100 000 000 €, krátko pred koncom roka. Inak povedané, so 100 mega vo vrecku, ktoré si včera nemal, predsa nemôžeš chcieť šetriť na tých, ktorí malým deťom predpisujú, skúšajú, alebo vyrábajú ortopedické topánočky. 
Rodinkárstvo na pozadí
Napokon, kto poslal peniažky komu? No predsa vláda, na návrh ministra zdravotníctva Mareka Krajčího v prospech VšZP. A pozorný čitateľ iste neprehliadol druhú informáciú, ktorá sa vynorila na pozadí. Kto riadi VšZP? Podľa opozičných politikov Erika Kaliňáka a Ľuboša Blahu je podpredsedníčkou predstavenstva štátnej poisťovne sesternica ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Pani MUDr. Beata Havelková. Čo potvrdzuje aj webové sídlo VšZP (odkaz 15)
V štruktúrach štátnej poisťovne údajne pracovala táto pani už v minulosti. Podľa opozičných politikov, ako šéfka revízneho oddelenia neustriehla niekoľko miliónov, za čo mala dostať výpoveď. Jej návrat do poisťovne a nástup do jej vedenia opozícia označuje za rodinkárstvo a žiada dokonca odstúpenie ministra zdravotníctva. (odkaz 16) 
My vieme, že nikto neodstúpi a nič sa neudeje. A či je to rodinkárstvo? Už sme si zvykli, ale pokiaľ takto pán minister dopomohol svojej príbuznej ešte aj k budúcim úspešným hospodárskym výsledkom štátnej poisťovne, opäť by nebolo fair play, aby táto dáma naďalej šliapala po krku nielen ortopédom ale komukoľvek, kto sa podieľa na zdravotnej a lekárenskej starostlivosti nás poistencov, pacientov. 
Tému budem v rámci možností ďalej sledovať. 
Ďakujem ža vaše zdieľanie. Karči. 
odkazy na zdroje: 

Ortopedickí pacienti opäť na vedľajšej koľaji? Doplatky budú platiť asi donekonečna

03.04.2021

Zachytili ste správu o tom, že 1.4. sa zrušili doplatky za lieky pre vybrané skupiny obyvateľov? Nie bez srandy. Naozaj. Nulový limit spoluúčasti za doplatky na lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny sa vzťahuje na deti do šiestich rokov a dôchodcov. Deti do šiestich rokov teda budú po novom oslobodené od úhrady doplatkov u poskytovateľa lekárenskej [...]

Hlavný hygienik Mikas stratil vlastnú integritu. Z hrušky dole

29.12.2020

Muž, ktorý sa do povedomia nás všetkých dostal s príchodom prvej vlny koronavírusu, do 28.12.2020 pôsobil ako odborník. Osvedčil sa počas vládnutia Petra Pellegriniho, ustál svoju pozíciu aj pri novej vláde. Včerajším dňom sa však stal jedným z úradníkov v zovretí narcistického premiéra. Pozitívne testovaným poslancom umožnil opustiť karanténu. Sadnúť do auta, [...]

Kaliňákov EKS odhaľuje čudné praktiky VšZP. Dopriala firme z portfólia Penty tisíce navyše? 

17.11.2020

Detaily čudného konania Všeobecnej zdravotnej poisťovne odhaľuje antikorupčná plaforma EKS, zavedená niekedy v roku 2014 bývalým ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Elektronické trhovisko (EKS) je nástroj – internetová stránka, cez ktorú si má štátna správa obstarávať tovar a služby. Skupina registrovaných dodávateľov je notifikovaná o požiadavke [...]

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

fico, šimečka

Prieskum: Smer vedie, ale PS a Hlas sú blízko. V parlamente by boli aj SNS a Republika

28.04.2024 14:45

Najvyššie preferencie v apríli má strana Smer, ktorá by získala 21,1 percenta hlasov. V parlamente by bolo podľa prieskumu Focusu 7 strán.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 22359x
Priemerná čítanosť článkov: 3727x

Autor blogu

Kategórie