Založ si blog

Kaliňákov EKS odhaľuje čudné praktiky VšZP. Dopriala firme z portfólia Penty tisíce navyše? 

Detaily čudného konania Všeobecnej zdravotnej poisťovne odhaľuje antikorupčná plaforma EKS, zavedená niekedy v roku 2014 bývalým ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Elektronické trhovisko (EKS) je nástroj – internetová stránka, cez ktorú si má štátna správa obstarávať tovar a služby. Skupina registrovaných dodávateľov je notifikovaná o požiadavke obstarávateľa, nevedia však, kto je obstarávateľ. Systém je rýchly a anonymný. Výsledkom aukcie je platná zmluva, až v tomto momente sa dodávateľ dozvie meno obstarávateľa a naopak. (Tak to autor zamýšlal) Všetky detaily z konania jednotlivých strán sú zaznamenané a verejne dostupné. Presne pre takéto momenty. 

Prečo VšZP zrušila súťaž? Aby dala zarobiť viac? 

 

Takto postupovala VšZP: 

Obstarávanie kolo I. 

16.4.2020 o 13:11 vyhlásila VšZP súťaž na softwarové vybavenie. Maximálna obstarávacia cena bola stanovená na 251 176,80 € bez DPH.

Lehota na predkladanie ponúk bola 4 dni. 

20.4. 2020 v posledný deň prišla prvá ponuka od spoločnosti, ktorá požadovaný tovar a služby bola ochotná dodať za sumu 233 940 € bez DPH.

Táto ponuka ostala jediná. Žiadna ďalšia spoločnosť ponuku nepredložila. 

20.4. 2020 13:15 Vypršala lehota na predkladanie ponúk. Víťaz je jasný.   

20.4.2020 o 13:17 VšZP zrušila zákazku. 2 minúty po lehote na predkladanie ponúk.

 

Zrušila súťaž napriek tomu, že požadovaný tovar a služby jej bola zúčastnená spoločnosť ochotná poskytnúť o 17 236 € lacnejšie, ako si poisťovňa stanovila hornú hranicu. Chcela snaď aby sa do súťaže zapojilo viac spoločnosti? Bola chyba v zadaní a potrebovali obstarávači zmeniť opis zákazky? Nie.

Obstarávateľ, teda VšZP sama vopred nastavila podmienku, že v súťaže sa musí zapojiť viac ako jedna firma. A keďže to nedosiahla, súťaž zrušila. 

 

Obstarávanie kolo II. 

Hneď na druhý deň ráno, 

21.4.2020 o 8:52 spustila VšZP novú súťaž, obstarávala to isté, čo pred 5 dňami. Súťaž trvala v tomto prípade o jeden deň menej. Končila 24.4., ráno o 9:00. Tentokrát už VšZP umožnila, aby bola súťaž akceptovaná, aj v prípade, že sa zapojí iba jeden dodávteľ.

Prvá ponuka prišla až v posledný podvečer 23.4. o 17:29. Bola od tej istej spoločnosti, ako v prvej súťaži. A opäť bola jediná. 

24.4. čas 9:00, koniec súťaže – víťaz je jasný. 

VšZP v tomto prípade súťaž nezrušila. 

Pýtate sa, čo týmto čudným konaním získala štátna poisťovňa? 

Rozdiel je v tom, že v druhom kole už dodávateľská spoločnosť neponúkla svoj tovar a služby za pôvodných 233 940 €, ale za 251 150,40 €. 

Svoju pôvodnú ponuku tak zdvihla o 17 210,40 €. 

 

 

Na čo je dobrý tento postup? Jeden z komentátorov ma upozornil na odlišné nastavenie ohľadovanom akceptovaného množstva predložených ponúk. Vraj na pokyn ministra zdravotníctva (2016) musia tieto organizácie najprv vylúčiť súťaž s jednou ponukou a následne ju majú opakovať a zmeniť pravidlo, teda akceptovať aj súťaž s jednou jedinou ponukou. A na čo je dobrý tento systém?

Veď takto automaticky dáva echo tej jedinej spoločnosti, ktorá sa zapojila a teda zrejme v rámci trhu ako jediná dokáže v danom čase dodať požadovaný tovar a služby. A tým jej dáva právo dvíhať v opakovenej súťaži cenu na maximálnu hranicu?

 

Prečo poisťovňa v druhom kole nenastavila maximálnu možnú cenovú hranicu na tú cenu, ktorú dodávateľská spoločnosť uviedla v prvom kole? Vyhla by sa tak podobným predraženiam, ako v tomto prípade. 

 

Obe súťaže sa realizovali ešte za predchádzajúceho vedenia. To súčasné, iste vie, ako v takýchto prípadoch konať. Minimálne by mohlo požiadať Úrad pre verejné obstarávanie o preskúmanie postupu. 

 

odkazy: 

zrušená súťaž: 

https://portal.eks.sk/SpravaZakaziek/Zakazky/Detail/266772

Druhé kolo:

https://portal.eks.sk/SpravaZakaziek/Zakazky/Detail/267635

Ortopedickí pacienti opäť na vedľajšej koľaji? Doplatky budú platiť asi donekonečna

03.04.2021

Zachytili ste správu o tom, že 1.4. sa zrušili doplatky za lieky pre vybrané skupiny obyvateľov? Nie bez srandy. Naozaj. Nulový limit spoluúčasti za doplatky na lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny sa vzťahuje na deti do šiestich rokov a dôchodcov. Deti do šiestich rokov teda budú po novom oslobodené od úhrady doplatkov u poskytovateľa lekárenskej [...]

Hlavný hygienik Mikas stratil vlastnú integritu. Z hrušky dole

29.12.2020

Muž, ktorý sa do povedomia nás všetkých dostal s príchodom prvej vlny koronavírusu, do 28.12.2020 pôsobil ako odborník. Osvedčil sa počas vládnutia Petra Pellegriniho, ustál svoju pozíciu aj pri novej vláde. Včerajším dňom sa však stal jedným z úradníkov v zovretí narcistického premiéra. Pozitívne testovaným poslancom umožnil opustiť karanténu. Sadnúť do auta, [...]

Amputovaní pacienti (poistenci VšZP) budú chodiť na plavárne s dermálnymi defektami na kypti, ale so zľavou?

28.10.2020

Aktuálny prípad zo života. Kamarát sa mi sťažuje, že sa počas nedávnej prepoisťovacej kampane ,,obabral“. VšZP mu teraz vraj prestala preplácať sadu krémov na na ošetrenie pokožky na kypti. Nepoužívanie týchto prípravkov znamená dermálne problémy. Vraj si vystačí s jednou sadou ročne. Jej cena? cca 60 €. Doteraz dostal prípravky k protéze, nakoľko v bežnej [...]

fico, šimečka

Prieskum: Smer vedie, ale PS a Hlas sú blízko. V parlamente by boli aj SNS a Republika

28.04.2024 14:45

Najvyššie preferencie v apríli má strana Smer, ktorá by získala 21,1 percenta hlasov. V parlamente by bolo podľa prieskumu Focusu 7 strán.

Erik Tomáš

Hlas chce mať šéfa NR SR, odvoláva sa na koaličnú dohodu. Podľa Gröhlinga Danko zablokoval voľbu predsedu

28.04.2024 14:41

Pokiaľ by nebol zvolený predseda parlamentu z Hlasu-SD, strana to môže považovať za porušenie platnej koaličnej dohody.

Rafah

Abbás: Útoku na Rafah môžu zabrániť len Spojené štáty

28.04.2024 13:30

Plánovanej pozemnej operácii izraelskej armády v Rafahu na juhu Pásma Gazy môžu zabrániť iba Spojené štáty, uviedol Mahmúd Abbás.

Rusko, Deň víťazstva

Poľský minister: Západ má na výber, či porazí Rusko na Ukrajine alebo na poľských hraniciach

28.04.2024 12:48

Sikorski tvrdí, že keby Putin vyhral, bol by ako Hitler. Zmocnil by sa priemyslu a Ukrajincov by poslal bojovať ďalej na západ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 22358x
Priemerná čítanosť článkov: 3726x

Autor blogu

Kategórie