Kaliňákov EKS odhaľuje čudné praktiky VšZP. Dopriala firme z portfólia Penty tisíce navyše? 

17. novembra 2020, karci888, Nezaradené

Detaily čudného konania Všeobecnej zdravotnej poisťovne odhaľuje antikorupčná plaforma EKS, zavedená niekedy v roku 2014 bývalým ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Elektronické trhovisko (EKS) je nástroj – internetová stránka, cez ktorú si má štátna správa obstarávať tovar a služby. Skupina registrovaných dodávateľov je notifikovaná o požiadavke obstarávateľa, nevedia však, kto je obstarávateľ. Systém je rýchly a anonymný. Výsledkom aukcie je platná zmluva, až v tomto momente sa dodávateľ dozvie meno obstarávateľa a naopak. (Tak to autor zamýšlal) Všetky detaily z konania jednotlivých strán sú zaznamenané a verejne dostupné. Presne pre takéto momenty. 

Prečo VšZP zrušila súťaž? Aby dala zarobiť viac? 

 

Takto postupovala VšZP: 

Obstarávanie kolo I. 

16.4.2020 o 13:11 vyhlásila VšZP súťaž na softwarové vybavenie. Maximálna obstarávacia cena bola stanovená na 251 176,80 € bez DPH.

Lehota na predkladanie ponúk bola 4 dni. 

20.4. 2020 v posledný deň prišla prvá ponuka od spoločnosti, ktorá požadovaný tovar a služby bola ochotná dodať za sumu 233 940 € bez DPH.

Táto ponuka ostala jediná. Žiadna ďalšia spoločnosť ponuku nepredložila. 

20.4. 2020 13:15 Vypršala lehota na predkladanie ponúk. Víťaz je jasný.   

20.4.2020 o 13:17 VšZP zrušila zákazku. 2 minúty po lehote na predkladanie ponúk.

 

Zrušila súťaž napriek tomu, že požadovaný tovar a služby jej bola zúčastnená spoločnosť ochotná poskytnúť o 17 236 € lacnejšie, ako si poisťovňa stanovila hornú hranicu. Chcela snaď aby sa do súťaže zapojilo viac spoločnosti? Bola chyba v zadaní a potrebovali obstarávači zmeniť opis zákazky? Nie.

Obstarávateľ, teda VšZP sama vopred nastavila podmienku, že v súťaže sa musí zapojiť viac ako jedna firma. A keďže to nedosiahla, súťaž zrušila. 

 

Obstarávanie kolo II. 

Hneď na druhý deň ráno, 

21.4.2020 o 8:52 spustila VšZP novú súťaž, obstarávala to isté, čo pred 5 dňami. Súťaž trvala v tomto prípade o jeden deň menej. Končila 24.4., ráno o 9:00. Tentokrát už VšZP umožnila, aby bola súťaž akceptovaná, aj v prípade, že sa zapojí iba jeden dodávteľ.

Prvá ponuka prišla až v posledný podvečer 23.4. o 17:29. Bola od tej istej spoločnosti, ako v prvej súťaži. A opäť bola jediná. 

24.4. čas 9:00, koniec súťaže – víťaz je jasný. 

VšZP v tomto prípade súťaž nezrušila. 

Pýtate sa, čo týmto čudným konaním získala štátna poisťovňa? 

Rozdiel je v tom, že v druhom kole už dodávateľská spoločnosť neponúkla svoj tovar a služby za pôvodných 233 940 €, ale za 251 150,40 €. 

Svoju pôvodnú ponuku tak zdvihla o 17 210,40 €. 

 

 

Na čo je dobrý tento postup? Jeden z komentátorov ma upozornil na odlišné nastavenie ohľadovanom akceptovaného množstva predložených ponúk. Vraj na pokyn ministra zdravotníctva (2016) musia tieto organizácie najprv vylúčiť súťaž s jednou ponukou a následne ju majú opakovať a zmeniť pravidlo, teda akceptovať aj súťaž s jednou jedinou ponukou. A na čo je dobrý tento systém?

Veď takto automaticky dáva echo tej jedinej spoločnosti, ktorá sa zapojila a teda zrejme v rámci trhu ako jediná dokáže v danom čase dodať požadovaný tovar a služby. A tým jej dáva právo dvíhať v opakovenej súťaži cenu na maximálnu hranicu?

 

Prečo poisťovňa v druhom kole nenastavila maximálnu možnú cenovú hranicu na tú cenu, ktorú dodávateľská spoločnosť uviedla v prvom kole? Vyhla by sa tak podobným predraženiam, ako v tomto prípade. 

 

Obe súťaže sa realizovali ešte za predchádzajúceho vedenia. To súčasné, iste vie, ako v takýchto prípadoch konať. Minimálne by mohlo požiadať Úrad pre verejné obstarávanie o preskúmanie postupu. 

 

odkazy: 

zrušená súťaž: 

https://portal.eks.sk/SpravaZakaziek/Zakazky/Detail/266772

Druhé kolo:

https://portal.eks.sk/SpravaZakaziek/Zakazky/Detail/267635